Kaamospelit 13.-21.11.2010

Esiintyjät 2010

(aakkosjärjestyksessä)
Henriksson-Kleemola-Prauda
Marianna Henriksson, cembalo; Piia Kleemola, barokkiviulu; Petri Prauda, cittern & suomalainen säkkipilli

Henriksson-Kleemola-Prauda -trio yhdistää kansanmusiikkia ja barokkimusiikkia ennenkuulumattomalla tavalla. Trio luo mieleenpainuvan äänikudelman harvinaisella soitinyhdistelmällään: cembalo, barokkiviulu, cittern ja suomalainen säkkipilli. Vuonna 2007 perustettu yhtye yhdistää barokkimusiikin ja kansanmusiikin sävyjä ja tulkintatapoja persoonallisella otteella. Trion musiikissa hyödynnetään sekä sointien ja sävelmien monimuotoista rikkautta että hauraan minimalistisia ilmaisukeinoja.
Vuonna 2009 julkaistun RindaNickola-levyn materiaali koostuu pääosin ilmajokelaisen räätälin Samuel Rinta-Nikkolan vuonna 1809 muistiin merkitsemän nuottikirjan polskasävelmistä. Rinta-Nikkolan nuottikirjaa pidetään yhtenä suomalaisen kansanmusiikin arvokkaimmista nuottikokoelmista. Sävelmät muodostavat kiehtovan kokonaisuuden arkaaista polskaa ja säätyläishenkistä musiikkia. Kokoelman vanhimpien kappaleiden juuret ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Levy oli yksi vuoden 2009 Etno-Emma-ehdokkaista.
www.myspace.com/henrikssonkleemolaprauda

Hot’n’Tot
Tero Hyväluoma, viulu; Juho Puronaho, viulu; Anssi Salminen, kitara; Ilkka Heinonen, kontrabasso

Hot'n'Tot on pääasiassa amerikkalaista ja omatekoista folkia soittava yhtye. Vaikutteet tulevat Appalakkien viulumelodiaperinteestä ja keitokseen on sekoitettu lisäksi myös bluegrassia sekä westernswingiä, tekemistä leimaa yliannostus ankaraa meininkiä. Yhtyeen jäsenillä on vankka kokemus juurimusiikin soittamisesta kansanmusiikkikentän eturiveissä (mm. Frigg, Jouhiorkesteri, Ruuti, Tötterssön, Snekka, Luomala & Salminen, Heikki Salo Tulipalo). Bändi on omimmillaan livetilanteessa jossa armoton meininki ja improvisointi saa parhaiten tilaa. Yhtye julkaisee esikoislevynsä 1.12.

Hyvä trio
Amanda Kauranne, laulu, lyömäsoittimet, harmooni; Elina Lappalainen, kontrabasso, harmooni, laulu, mandoliini; Ulla-Sisko Jauhiainen, kanteleet, jouhikko, laulu, harmooni

Hyvä trio on kolmen nuoren kansanmuusikon muodostama yhtye, joka soittaa ja laulaa omannäköistään ja kuuloistaan nykykansanmusiikkia. Trio syntyi keväällä 2006 jäsenten valtaisasta palosta tehdä itse omaa musiikkia sydämensä kyllyydestä, tunteita väistelemättä ja hullutteluja kainostelematta. Trion ohjelmistossa on sekä muusikkojen omia sävellyksiä ja sanoituksia, että perinteisiä kansanlauluja, yhtyeen itse sovittamina. Yhtyeemme muusikoista Amanda sekä Elina opiskelevat kolmatta vuotta Sibelius-Akatemian kansanmusiikinosastolla ja Ulla-Sisko on Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi valmistuttuaan päätynyt opettamaan mm. kanteleensoittoa ja kansanmusiikkia Ylä-Savoon.
Mauno Järvelä ystävineen

Mauno Järvelä (s. 1949) aloitti soittoharrastuksensa 7-vuotiaana ja sai klassisen musiikkikoulutuksen Sibelius-Akatemiassa v. 1969-75. Työuransa Järvelä aloitti Suomen Kansallisoopperan orkesterin jäsenenä ja jatkoi mm. Radion sinfoniaorkesterissa ja Kokkolan orkesterissa.
Järvelä on tehnyt merkittävän uran kansanmusiikin edistäjänä; sekä pelimannina että musiikinopettajana ja opetusmenetelmien kehittäjänä. Hän oli 1970-luvulla suositun Kankaan pelimannit -yhtyeen jäsen. Nykyään hän soittaa mm. JPP:ssä, Tango-orkesteri Untossa ja Järvelän pelimanneissa.
Järvelä on ansioitunut pedagogina yhdistämällä luovasti klassisen ja kansanmusiikin aineksia opetustyössään Perhonjokilaakson kansalaisopistossa. Järvelän kehittämää toimintatapaa kutsutaan näppäriopetukseksi, opetukseen ja kursseille osallistuneita lapsia ja nuoria näppäripelimanneiksi. Toiminta perustuu avoimuuteen; kaikki halukkaat pääsevät harrastamaan.
Näppärikursseja järjestetään nykyään paljon myös Kaustisen ulkopuolella. Ulkomaisista näppärikursseista mainittakoon tiivis pohjoismainen yhteistyö "Folkskandia" sekä Etelä-Afrikan yhteistyötahojen kanssa kehitettävä "Folk-Africa".

  Kakkarat

  Kaustisen Purppuripelimannit

Lepistö & Lehti
Markku Lepistö, haitarit; Pekka Lehti, basso

Lepistö&Lehti-duo tuo yhteen kaksi uuden kotimaisen akustisen musiikin kiistatonta huippunimeä, yhdessä Värttinässä musisoineet haitaristi Markku Lepistön ja basisti Pekka Lehden. Kuulijakuntansa ja kriitikot vakuuttaneet artistit luovat yhdessä tutuista aineksista tuoretta musiikkia uuden akustisen soundin aallonharjalla. Duon olemus perustuu vahvaan ja ajassa elävään musiikilliseen dialogiin. Lokakuussa 2009 Lepistö&Lehti teki suuren vaikutuksen vaikutusvaltaiseen yleisöön Womex-tapahtumassa Kööpenhaminassa. Marraskuussa 2009 he tekivät 25 konsertin kiertueen Saksassa. Duon debyyttialbumi "Helsinki" oli ehdolla vuoden 2008 Teostopalkinnon saajaksi.
www.lepistolehti.com

  Inkeri Simola-Isaksson
Inkeri Simola-Isaksson on tehnyt elämäntyönsä musiikin, erityisesti musiikkipedagogiikan ja musiikkiliikunnan saralla. Hän vaikutti lähes kolmen vuosikymmenen ajan koulumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa ja voidaan sanoa, että käsite musiikkiliikunta on vakiintunut Suomessa hänen ansiostaan. Simola-Isaksson toimii monessa eri rooleissa, mm. juontajana, pianistina ja laulajana.

Spelarit
Spelarit on kansanmusiikkiyhtye Uudeltamaalta, joka harjoittelee Vantaalla sijaitsevan kotiseututalo Påkaksen torpassa. Spelarit on osa Helsingin pitäjän tanhuujat ja Spelarit ry:tä. Spelarit on perustettu 1982 lähinnä tanhuryhmien säestysyhtyeeksi. Kokoonpano ja ohjelmisto ovat vaihdellet vuosien kuluessa. Ohjelmistossa on suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia perinteiseen tyyliin soitettuna sekä musiikkia muista pohjoismaista ja omia sävellyksiä. Nykyspelarit soittavat enimmäkseen viulistista pelimannimusiikkia harmoonilla, bassolla ja mandoliinilla säestettynä. Soitinvalikoimassa ovat edelleen myös mm. moraharpa, huuliharput ja säkkipilli. Musiikillisena vetäjänä toimii viulisti Patrik Weckman, mutta oppia ja ohjelmistoa on hankittu myös kaustislaisen pelimannimuusikon, Antti Järvelän, vetämillä yhtyekursseilla. Vuonna 2007 valittiin vuoden uusmaalaiseksi kansanmusiikkiyhtyeeksi Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistyksen toimesta.
www.spelarit.net

Tallari
Ritva Talvitie, viulu, jouhikko, laulu ja 2-rivinen haitari; Timo Valo, harmoni ja kontrabasso; Pauliina Kumpulainen, laulu ja 5-rivinen haitari; Antti Hosioja, haitarit ja kontrabasso

Tallari on Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävä kansanmusiikin ammattilaisyhtye. Tallari perustettiin vuonna 1986 Kansanmusiikkisäätiön, Yleisradion, Kaustisen kunnan ja Opetusministeriön yhteistyön hedelmänä.
Tallari esittää suomalaista kansanmusiikkia sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Ohjelmasta löytyy erilaisia produktioita, omia sävellyksiä, läpileikkauksia historiallisen ja tämän päivän kansanmusiikin ilmiöistä, mestaripelimannien ja -laulajien ohjelmistoja ja tyylejä havainnollistavia konserttikokonaisuuksia ja soivia kansansoitinesittelyjä. Ohjelmakirjoon kuuluvat myös kirkkokonsertit, häämusiikki, ohjelmamusiikki erilaisiin perhejuhliin, sekä vanhaa tanssimusiikkia.
Tallari toimii myös kansanmusiikin kouluttajana Ala-Könni-opistossa, Kaustisen musiikkilukiossa, Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa sekä yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliiton ja muiden alan yhteisöjen kanssa. Tallari on julkaissut satoja kappaleita kattavan kokoelman suomalaista kansanmusiikkia ja omia sävellyksiä äänitteinä, videoina ja Yleisradion kantanauhoina.
www.www.kaustinen.net/tallari

Vantaan Kansanpelimannit

Vantaan Kansanpelimannit esiintyy Vantaan kaupungin, erilaisten yhteisöjen ja yksityisten järjestämissä tilaisuuksissa. Näitä ovat olleet muun muassa Espoon Pilpatus, Samuelin Poloneesi, Vantaan päivän tilaisuudet, myllyillat Helsingin pitäjän kirkolla, Elomarkkinat, Elospelit, Kaamospelit, Suomalaisen kansantanssin ystävien valtakunnallinen juhla, Vantaan Poloneesi ja Vantaan Sottiisi. Kesällä 2005 oli viisi tervetuliaissoittoa MM-kisavieraille ja urheilijoille Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Vuonna 2006 yhtyeellä oli juhlavuosi, sillä Vantaan Kansanpelimannit täytti 30 vuotta. Yhtyeen kokoonpano ja ohjelmisto valitaan aina tilanteen ja tilaajan toiveiden mukaan.
www.vantaanpelimannit.net


Tukijat ja yhteistyökumppanit: