Kaamospelit 9.-17.11.2013

Esiintyjät 2012

(aakkosjärjestyksessä)

Eppel&Peppel

Kahden naisen esiintyvä kokoonpano, joka yhdistää laulun, soiton ja tarinankerronnan.
Oman äänen lisäksi ääneen pääsevät erilaiset huilut, puusarvi, kantele, harmooni, jouhikko, rytmisoittimet, melkein mikävaan! Eppel&Peppel tarjoaa musiikkia ja tarinoita kaikenikäisille lapsille ja tarinallisia konsertteja myös aikuille.

Tarinoiden arkku

Uskallatko työntää kätesi tarinoiden arkkuun? Mitä sieltä löytyy? Ehkä pieni metsäneläin tai kakkulapio tai vain pieni muna. Jokaisella esineellä on oma tarinansa ja laulunsa...
Tarinoiden arkku on laulun, soiton ja tarinankerronnan yhdistävä esitys. Eppel&Peppel vie kuulijat tutustumaan metsän eläimiin, heidän tarinoihinsa ja lauluihinsa. Esityksen pohjana on suomalaiset kansansadut, joihin Eppel&Peppel on säveltänyt uutta kansanmusiikkia. Konsertti esittelee myös suomalaisia muinaissoittimia.

Juulia Salonen ja Kirsi Ojala ovat sekä esiintyjiä että pedagogeja ja kansanmusiikin ammattilaisia.

www.artistiko.fi/Esiintyja/268/eppel-peppel-salonen-juulia


Fiuleja Ensemble


Fiuleja Ensemble -yhtyeen jäsenet aloittivat yhteisen musisoinnin jo 25 vuotta sitten Mauno Järvelän kokoaman lasten ja nuorten Näppärit -yhtyeen jäseninä Kaustisen Järvelän kylällä.

Sittemmin kansanmusiikin ja klassisen musiikin ammattimuusikoiksi ja -opettajiksi kouluttautuneiden viulistien uusi yhtye Fiuleja Ensemble jatkaa monipuolista kaustislaista viulumusiikin perinnettä ammentaen traditionaalista ohjelmistoa Suomesta, muista pohjoismaista, Balkanin maista, Brittein saarilta sekä USA:sta ja tilaten upouutta ohjelmistoa nykypolven oivaltavimmilta säveltäjiltä.
Yhtyeen kuusi virtuoottista ja koreaa naisviulistia (Elina Havia, Aili Järvelä, Alina Järvelä, Anni Järvelä, Tuija Myllykangas ja Siiri Virkkala) paitsi soittavat ja laulavat, myös sovittavat itse ohjelmistoaan. Fiuleja Ensemble sekoittaa rakastamansa kansanmusiikin soppaan myös barokkimusiikin ja klassisen musiikin elementtejä.

Uusi yhtye on aloittanut konserttitoimintansa v. 2011 esiintymaällaä Kaustisen kamarimusiikkiviikolla sekaä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Aiemmin yhtyeen jäsenet ovat musisoineet Näppäreiden lisäksi mm. yhtyeissä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Järvelän pelimannit, Baroque Ostrobothnia, JPP, Frigg, Nord String Quartet, Duo Elina Järvelä & Juha Virtanen, Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, Aili Järvelä & The New Better Spring Band, Qwenland, Aili, Leavings sekä Pirukapo.
Kaustislainen yhtyesoittoon perustuva pelimannitraditio on ollut paikkakunnan elävää perinnettä jo 1900- luvun alkupuolelta saakka. Tänä päivänä jo 25 vuotta eri yhteyksissä yhdessä soittaneet Fiuleja Ensemblen muusikot ponnistavat tästä perinteestä luoden värikästä ja omaleimaista viulumusiikkia.

Ilona Korhonen

Ilona Korhonen on monella taholla uurastava musiikin moniottelija: laulaja, säveltäjä, tutkija, opettaja, kansanmusiikin maisteri ja äiti, joka valmistui Kansanmusiikin tohtoriksi keväällä 2012.

Konsertissaan Ilona Korhonen uppoutuu runolaulajuuden ytimeen, universaaliin runolaulutilaan. Larin Parasken runolauluopissa pitkän syvyysmatkan sukeltanut nykyrunolaulaja etsii runolaulun sydäntä konsertissaan; keksii, muuntelee, muuttelee ja improvisoi esikuvinaan kaikkien aikojen suurimmat runolaulajat.

www.handu.fi/ilonakorhonen/


Maija Kauhanen

Saarijärven kanteleen, laulun ja perkussioiden yhdistelmää yhden naisen orkesterin voimin. Mitä yksi ainoa muusikko voi saada aikaan?

Maija ammentaa ideansa vanhasta perinnemusiikista, mutta musiikissa kuuluu vahvasti soittajan oma kädenjälki.
Saarijärven kanteleen moninaiset äänenvärit, laulu sekä improvisaatio yhdistyen brasilialaisen Tan-tan rummun kumeaan soitiin luovat täysin uniikin äänimaailman ja vastustamattoman grooven, joka lumoaa kuulijansa.

www.myspace.com/maijakauhanen


May Monday

Karen Tweed, harmonikka; Timo Alakotila, piano; Roger Tallroth, kitara; Emma Reid, viulu, Timo Myllykangas; kontrabasso

- tradition melts into composition...breathtaking hypnosis of sound-

May Mondayn alkusävelet soitettiin vuonna 1998 Halkaer Kro-festivaalin jami-illanvietossa. Haitaristi Karen Tweed (Englanti) ja pianisti Timo Alakotila tapasivat tuolloin ja hedelmällisen yhteismusisoinnin huumaamina päättivät jatkaa yhteistyötä.

Muutamien yhteisesiintymisten ja harjoitusten jälkeen levytettiin Suomessa albumi May Monday (2001), joka otettiin lämpimästi vastaan eri puolilla maailmaa. Levyllä soitti jo tuolloin loistava kitaristi Roger Tallroth (Ruotsi), joka soittaa myös nykyisessä kokoonpanossa.
Toinen albumi nimeltään Midnight May Monday ilmestyi alkuvuodesta 2008. Tällä albumilla soittaa myös erinomainen viulisti Emma Reid (Ruotsi, Englanti). Emma soittaa useissa nykykansanmusiikkikokoonpanoissa sekä tekee myös sooloesiintymisiä. Roger Tallroth taasen on yksi arvostetuimmista kansanmuusikoista Euroopassa ja koko maailmassa, mm. ruotsalaisesta Väsen-yhtyeestä tuttu. Karen Tweed on virtuoottinen haitaristi, tuttu mm yhtyeistä Swp ja Poozies. Hän on myös loistava pedagogi kuten myös Emma ja Roger. Timo Alakotila on tuttu mm. yhtyeistä Maria Kalaniemi trio, JPP sekä Tango-Orkesteri Unto. Kvartetti soittaa omaa tuotantoa sekä useiden säveltäjien kappaleita, esim Andy Cutting tai Chris Wood ovat vahvasti mukana.

Yhtyeen molemmat levyt ovat saaneet loistavia arvosteluja eri maiden musiikkilehdissä (esim. Folkroots ja Songlines).

" May Monday on mielenkiintoinen kombinaatio englantilaista, pohjoismaalaista ja irlantilaista kansanmusiikkia yhdistettynä muusikoiden omiin sävellyksiin, musiikki on sovitettu ja esitetty loistavalla maulla ja poikkeuksellisella intensiteetillä ." Irish Echo.

www.myspace.com/maymonday

Maria Kalaniemi & Timo Alakotila

Maria Kalaniemi; harmonikka & Timo Alakotila; piano

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila kuuluvat uuden kansanmusiikin arvostetuimpiin muusikoihin Suomessa. Nämä kaksi muusikkoa ovat uranuurtajia suomalaisen uuden kansanmusiikin kentällä. He ovat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa ja esiintyneet lukuisissa konserteissa ympäri maailman. Maria ja Timo ovat saavuttaneet useita palkintoja ja tunnustuksia musiikillisista teoksistaan. Valtion taidetoimikunta on nimennyt molemmat taiteilijaprofessoreiksi.

Duotyöskentely, harmonikan ja pianon vuoropuhelu välillä kiihkeästi ja välillä maalaillen, on heillä kuitenkin säilynyt vuosien varrella hyvin tärkeänä ja rakkaana musiikintekemisen muotona. Tänä vuonna Timo ja Maria juhlivat 20-vuotista yhteistä musiikillista taivaltaan konsertoimalla ja julkaisemalla uuden levyn syksyllä 2011.

Vuosien varrella harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja pianisti Timo Alakotilan yhteistyö on ehtinyt muodostua erinomaiseksi, saumattomaksi, musiikilliseksi allianssiksi. Harmonikan ja pianon, ominaisuuksiltaan sekä soolo- että säestyssoittimien, yhdistelmä avaa runsaasti sovituksellisia mahdollisuuksia. Suomalaiset ja suomenruotsalaiset sävelmät; menuetit, polskat, polkat ja tangot soivat Marian ja Timon omina raikkaina sovituksina. Argentiinalaiset tunteikkaat tangot sekä helmeilevät ranskalaiset valssit kuuluvat olennaisena osana ohjelmistoon, kuten myšs kaksikon omat sävellykset - musiikkia kaikilla mausteilla siis!

www.mariakalaniemi.com
www.timoalakotila.net

Schäng Blasius Finnland Experience

Schäng Blasius Finnland Experience on saksalais-suomalainen kansanmusiikkiryhmä, jonka ohjelmassa on 1800-luvun loppupuolen hittejä Saksan Niederrheinista, ja J-P Ragvalsin musiikkia Eteläpohjanmaalta. Musiikin innostuksen lähteenä toimii vanha käsikirjoitettu nuottivihko 1800-luvun lopulta, johon saksalainen muusikko on tallentanut parhaita tanssikappaleitaan.


Thomas Hrdina, diatoniset hanurit
Winfried Kappes, viulu
Stefan Kuni, viulu
Andreas Brenne, kitara

Spelarit

Spelarit on kansanmusiikkiyhtye Uudeltamaalta, joka harjoittelee Vantaalla sijaitsevan kotiseututalo Påkaksen torpassa. Spelarit on osa Helsingin pitäjän tanhuujat ja Spelarit ry:tä. Spelarit on perustettu 1982 lähinnä tanhuryhmien säestysyhtyeeksi. Kokoonpano ja ohjelmisto ovat vaihdellet vuosien kuluessa. Ohjelmistossa on suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia perinteiseen tyyliin soitettuna sekä musiikkia muista pohjoismaista ja omia sävellyksiä. Nykyspelarit soittavat enimmäkseen viulistista pelimannimusiikkia harmoonilla, bassolla ja mandoliinilla säestettynä. Soitinvalikoimassa ovat edelleen myös mm. moraharpa, huuliharput ja säkkipilli. Musiikillisena vetäjänä toimii viulisti Patrik Weckman, mutta oppia ja ohjelmistoa on hankittu myös kaustislaisen pelimannimuusikon, Antti Järvelän, vetämillä yhtyekursseilla. Vuonna 2007 valittiin vuoden uusmaalaiseksi kansanmusiikkiyhtyeeksi Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistyksen toimesta.

www.spelarit.net

Vantaan Kansanpelimannit

Vantaan Kansanpelimannit esiintyy Vantaan kaupungin, erilaisten yhteisöjen ja yksityisten järjestämissä tilaisuuksissa. Näitä ovat olleet muun muassa Espoon Pilpatus, Samuelin Poloneesi, Vantaan päivän tilaisuudet, myllyillat Helsingin pitäjän kirkolla, Elomarkkinat, Elospelit, Kaamospelit, Suomalaisen kansantanssin ystävien valtakunnallinen juhla, Vantaan Poloneesi ja Vantaan Sottiisi. Kesällä 2005 oli viisi tervetuliaissoittoa MM-kisavieraille ja urheilijoille Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Vuonna 2006 yhtyeellä oli juhlavuosi, sillä Vantaan Kansanpelimannit täytti 30 vuotta. Yhtyeen kokoonpano ja ohjelmisto valitaan aina tilanteen ja tilaajan toiveiden mukaan.

www.vantaanpelimannit.net



Yhteistyössä:
Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto
Perinnearkku
Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistys ry
Laurin Elojuhlat
Martinus-sali
Pohjola-Norden
Keski-Vantaan Musiikkiopisto
Spelarit
Suomen Kansanmusiikkiliitto ry
Tikkurilan seurakunta
Vantaan kansanpelimannit
Vantaan musiikkiopisto
Vantaan seurakuntien yhteinen musiikkityö

Kiitämme lämpimästi tuesta:





Svenska kommitten stöder evenemanget | Svenska kommitten tukee hanketta