Kaamospelit 10.-18.11.2012

Esiintyjät 2011

(aakkosjärjestyksessä)
Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala
Emilia Lajunen, viisikielinen viulu; Suvi Oskala, viisikielinen viulu

Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala esittää suomalaista kansanmusiikkia juurevasti kahdella viisikielisellä viululla.

Duon viulisteja yhdistää viisikielisten viulujen lisäksi halu tutkia suomalaisen kansanmusiikkiarkistojen helmiä. Duon soitannassa yhdistyykin suomalaisen viuluperinteen kerrostumien tuntemus sekä oma vahva näkemys viulun sointi- ja säestysmahdollisuuksien ja käytöstä.

Emilia Lajunen tunnetaan taitavana ja tyylitajuisena viulistina, joka soittaa mm. Suo ja Spontaani Vire -yhtyeissä. Kesällä 2011 Emilia Lajunen voitti ensipalkinnon Konsta Jylhä -soolosoittokilpailun perinnesarjassa Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla. Suvi Oskala taas soittaa duon lisäksi keväällä 2012 ensilevynsä julkaisevassa suomalais-ruotsalaisessa Pelios-yhtyeessä sekä erilaisissa soolo- ja yhtyeprojekteissa. Duo on aikaisemmin työskennellyt yhdessä mm. tanssia ja viulismia yhdistäneessä Silmu-projektissa sekä vuonna 2011 ensilevyn julkaisevassa Viulutalkoot-yhtyeessä.

www.facebook.com/duoemiliasuvi
www.sonicbids.com/DuoEmiliaLajunenSuviOskala

Emilia Amper, avainviulu
Emilia Amper on ruotsalainen avainviulisti, laulaja, säveltäjä ja opettaja. Hänellä on laaja musiikillinen tausta ja koulutus sisältäen opintoja musiikkitieteestä, ruotsalaisen ja pohjoismaisen kansanmusiikin opintoihin. Amper esiintyy aktiivisesti ympäri maailmaa yksin sekä yhtyeiden kanssa kuten Absolut Trio, Blink, The Trondheim Soloists, Jon Lord (ex Deep Purple) sekä eri klassisen sekä pop/rock muusikoiden kanssa.

Hän on työskennellyt musiikin ja tanssin opettajana eri oppilaitoksissa (mm.Sibelius Akatemiassa) sekä pitänyt viikonloppukursseja ja workshoppeja ruotsissa ja ympäri maailmaa. Hän on myös tunnettu tanssimuusikko. Amperin musiikilliset intohimot kohdistuvatkin polskaan, jousitustekniikoihin, ilmaisuun ja tanssi grooveen, ja hänen soittotyyliään onkin kuvailtu dynaamiseksi, elegantiksi ja groovaavaksi.

Vuonna 2010 hän voitti avainviulun soiton maailman mestaruuden ja vuonna 2011 Spellemannsprisenin (Norjan Emma-palkinto) parhaasta klassisesta albumista. Lisäksi hänet on nimetty ehdolle kahteen Amerikan Emmaan (the album In folk style, yhdessä Trondheim Soloists:n ja Gjermund Larsenin kanssa) sekä vuoden artistiksi Ruotsin Folk and World Music Awardsissa.

www.myspace.com/emiliaamper

Kansanmusiikkiyhtye Kakkarat
Vantaan musiikkiopiston kansanmusiikkiyhtye.
Kanteleryhmät
Vantaan musiikkiopiston kanteleryhmät.

Keski-Vantaan musiikkiopiston kansanmusiikkiryhmä
Keski-Vantaan Musiikkiopiston kamu-ryhmään ovat tervetulleita kaikki opiston oppilaat iästä riippumatta. Ryhmässä soitetaan ja lauletaan iloisella näppäri-meiningillä. Ryhmä on mm. esiintynyt useammassa vantaalaisessa koulussa.

Kuninkaissa kukkujat
Liisa Matveinen, sadunkerronta, laulu & kantele; Tellu Turkka, sadunkerronta, laulu, moraharppu & udu

Duo Liisa ja Tellu kertovat vanhoja suomalaisia kansansatuja. Satujen maailma on väritetty loruilla ja lauluilla, joiden kautta yleisö pääsee mukaan. Välillä seikkaillaan eläintarinoiden metsäisissä maisemissa Susi Sutikaisen ja tämän ystävien kanssa. Toisella kertaa turhamainen Kukko on matkalla kuninkaan linnaan esittelemään kaunista lauluääntään kristallikruunujen alle.

Nord String Quartet
Tommi Asplund, viulu; Alina Järvelä, viulu; Adrian Jones (Ruotsi), alttoviulu; Jonas Bleckman (Ruotsi), sello

NSQ on vuonna 2010 perustettu uusi suomalais-ruotsalainen jousikvartetti, jonka ohjelmisto koostuu pääosin uusista pohjoismaista kansanmusiikkia ja kamarimusiikkia yhdistelevistä sävellyksistä, sekä perinteisten pohjoismaisten kappaleiden uusista kvartettisovituksista.

NSQ:n jäsenet ovat tunnettuja useista eri yhtyeistä, ja heidät yhdistetäänkin maailmalla mainetta niittäviin yhtyeisiin kuten Gjallarhorn, Frigg ja Tsuumi Sound System. NSQ:n ambitio on uudistaa perinteistä jousikvartettisoittoa sekä laajentaa sen repertuaaria. Kvartetti tekee läheistä yhteistyötä useiden eri säveltäjien kanssa sekä säveltää myös itse ohjelmistoaan.

www.myspace.com/nordstringquartet

Spelarit
Spelarit on kansanmusiikkiyhtye Uudeltamaalta, joka harjoittelee Vantaalla sijaitsevan kotiseututalo Påkaksen torpassa. Spelarit on osa Helsingin pitäjän tanhuujat ja Spelarit ry:tä. Spelarit on perustettu 1982 lähinnä tanhuryhmien säestysyhtyeeksi. Kokoonpano ja ohjelmisto ovat vaihdellet vuosien kuluessa. Ohjelmistossa on suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia perinteiseen tyyliin soitettuna sekä musiikkia muista pohjoismaista ja omia sävellyksiä. Nykyspelarit soittavat enimmäkseen viulistista pelimannimusiikkia harmoonilla, bassolla ja mandoliinilla säestettynä. Soitinvalikoimassa ovat edelleen myös mm. moraharpa, huuliharput ja säkkipilli. Musiikillisena vetäjänä toimii viulisti Patrik Weckman, mutta oppia ja ohjelmistoa on hankittu myös kaustislaisen pelimannimuusikon, Antti Järvelän, vetämillä yhtyekursseilla. Vuonna 2007 valittiin vuoden uusmaalaiseksi kansanmusiikkiyhtyeeksi Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistyksen toimesta.
www.spelarit.net

Vantaan Kansanpelimannit
Vantaan Kansanpelimannit esiintyy Vantaan kaupungin, erilaisten yhteisöjen ja yksityisten järjestämissä tilaisuuksissa. Näitä ovat olleet muun muassa Espoon Pilpatus, Samuelin Poloneesi, Vantaan päivän tilaisuudet, myllyillat Helsingin pitäjän kirkolla, Elomarkkinat, Elospelit, Kaamospelit, Suomalaisen kansantanssin ystävien valtakunnallinen juhla, Vantaan Poloneesi ja Vantaan Sottiisi. Kesällä 2005 oli viisi tervetuliaissoittoa MM-kisavieraille ja urheilijoille Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Vuonna 2006 yhtyeellä oli juhlavuosi, sillä Vantaan Kansanpelimannit täytti 30 vuotta. Yhtyeen kokoonpano ja ohjelmisto valitaan aina tilanteen ja tilaajan toiveiden mukaan.
www.vantaanpelimannit.net

Vidar Skrede DYNAMO BAND
Vidar Skrede (Norja/Suomi), viulu & hardangerviulu; Pilvi Järvelä, harmooni ja Jani Kivelä, cittern.

Raikas tuulahdus pohjoismaiselta kansanmusiikkikentältä!
Tämän tuoreen trion musiikki pohjautuu norjalaisen Vidar Skreden tuotantoon. Sävellykset kuvaavat nykypäivän Vidaria - Suomessa asuva viulisti ja kitaristi, jonka naivistiset ja groovaavat sävellykset pääsevät oikeuksiinsa tämän yhtyeen kosketuksessa.

Vienan naisia
"Mont on muoria minulla, monta muoritettavoa. En tieä kuta kumarran, kumarran vähän kutaki!"


Liisa Matveinen, laulu & kantele sekä Tellu Turkka, laulu, moraharppu, udu & kellopeli.

Vienan Karjalasta kerättiin paljon kalevalamittaisia runoja. Vienassa eli ja lauloi monta upeaa runonlaulajatarta, mm. Anni Tenisova, Anni Lehtonen ja Domna Huovinen. Vienan naisia -konsertissa kuullaan entisajan vienankarjalaisten naisten tarinoita nykyajan naisrunolaulajien äänellä. Tellu Turkka ja Liisa Matveinen ovat säveltäneet joukon koskettavia ja humoristisia tarinoita. Konsertissa selviää mm. miten sujuu Annin matka haudasta häihin, tai miten käy, kun kuohari Vipulan Liisa kohtaa Väinämöisen veljenpojan. Entä kuinka sujuu Tatjanan ja Vassilein arki? Moarien muinaiset parannusvinkit selvinnevät myös.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat toimineet suomalaisen kansanlaulun uuden aallon uranuurtajina jo yli 15 vuotta useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa ja yhtyeissä, mm. Suden aika, Hedningarna ja Tallari. Uusin duoprojekti Vienan naisia -laulukokoelma valmistui keväällä 2010. Uusi levy "Vienan naisia Live at Sissola" ilmestyi keväällä 2011 Ääniä Recordsin jukaisemana.


Yhteistyössä:
Suomen Kansanmusiikkiliitto ry
Spelarit
Vantaan kansanpelimannit
Vantaan musiikkiopisto
Vantaan seurakuntien yhteinen musiikkityö
Tikkurilan seurakunta
Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys
Volgswagen Center Airport

Kiitämme lämpimästi tuesta: