Progmatics Revival & Frigg 20 vuotta! -Esiintyjät 2020

Kaamospelit 2020 tarjoaa juhlavuoden ohjelmassaan monipuolisen kattauksen kansanmusiikin ja -tanssin kärkinimiä! Juhlavuoden festivaaliohjelma henkii arvokkuutta ja juhlan tuntua, mutta tarjoilee edelleen juurevaa yhdessäolon ja musiikin riemua.

Kaamospelit 30-vuotisjuhlakonsertti

Kulttuuritalo Martinus

Kaamospelien juhlakonsertti pidetään Kulttuuritalo Martinuksessa 7.11. Konsertissa kuullaan ja nähdään upea kattaus kansanmusiikkikentän kärkinimiä pelimannien yhteissoittoa unohtamatta. Esiintymässä ovat muun muassa kansanmusiikin superyhtye Frigg, näyttävän comeback-konsertin tekevä Progmatics ja Tanssiteos Tsygä (Riina Hosion koreografia) sekä Vantaan pelimannit.

klo 18.30 Salissa kuullaan Vantaan pelimannien soittoa, joka huipentuu Vantaan sottiisi -kappaleeseen. Konsertti salissa alkaa klo 19.

Vantaan pelimannit

Vantaan pelimannit on ollut Kaamospelien alkulähteiltä saakka aktiivisesti niin järjestämässä kuin esiintymässä tässä tapahtumassa. Vantaan sottiisi -kappale on alun perin naapurimaasta Virosta lähtöisin, mutta jo vuosikymmeniä soitettu Kaamospelien pääkonsertin aloituskappaleena. Vantaan pelimannit on 1976 perustettu pelimanniyhtye, joka alunperin käytti nimeä Vantaan kansanpelimannit. Nykyään Vantaan pelimannit -nimeä käyttävä yhtye on Vantaan aikuisopiston opintoryhmä, jossa soittaa enimmillään lähes 20 soittajaa. Ryhmä harjoittelee viikoittain ja sitä johtaa Raimo Nummela.

Kuva: Pasi Virta

Frigg

Juhlakonsertissa esiintyy Suomen tämän hetken menestynein kansanmusiikkiyhtye Frigg, joka juhlii myös pyöreitä vuosia! Kahdenkymmenen vuoden ikään ehtinyt yhtye on kerännyt vuosien saatossa vertaistaan hakevan ansioluettelon, ja noussut maamme kansainvälisesti tunnetuimmaksi uuden kansanmusiikin superyhtyeeksi. Yhtyeen uusin levy FriXX on julkaistu alkuvuodesta 2020.

Frigg on valloittanut maailmaa vahvasti pohjoismaiseen pelimannimusiikkiin nojaavalla, länsimaisten kansanmusiikkityylien fuusiolla, jota kuvaamaan maailmanmusiikkimedia on kehittänyt termin nordgrass viitaten yhtyeen bluegrass-vaikutteisiin. Neljän viulun, kielisoitinten ja kontrabasson huippuunsa hiottu yhteissoitto ryyditettynä pirskahtelevalla ja humoristisella live-energialla on tehnyt vaikutuksen kuulijoihin ympäri maailmaa.

Yhtyeellä on vyöllään lukemattomien Euroopan kiertueiden lisäksi mm. seitsemän Pohjois-Amerikan kiertuetta.

Frigg:

Alina Järvelä, viulu 

Laura Airola, viulu 

Tommi Asplund, viulu 

Tero Hyväluoma, viulu 

Petri Prauda, mandoliini ja cittern 

Topi Korhonen, kitara 

Juho Kivivuori, basso 

 

 

 

 

 

 

Frigg

(kuva: Ulla Nikula)

 

P R O G M A T I C S REVIVAL

 – KANSANMUSIIKIN ENTISET NUORET LAHJAKKUUDET –

 ”Neljässä vuodessa Progmatics-yhtye on noussut suomalaisen nykykansanmusiikin terävimpään kärkijoukkoon. Vuonna 1993 kolmen muusikon riemukkaasta jammailusta alkanut trio on kasvanut viisimiehiseksi kiinteäksi ryhmäksi, jonka musiikki soi yhdistäen nykypäivän rytmit ja soinnit supisuomalaiseen pelimannisoundiin. Ja unohtamatta kaiken alkuunpannutta jamihenkeä…”

Näin alkoi legendaarisen Progmatics-yhtyeen vuoden 1997 esittelyteksti. Vuonna 2020 yhtye palaa juurilleen ja alkuperäiseen kokoonpanoonsa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen edelliset keikat soivat Tanskan Odense Folk Festivalilla syyskuussa vuonna 2000. 

 Alkuperäisen Progmatics-bändin muodostavat useista yhtyeistä tutut suomalaisen nykykansanmusiikin entiset nuoret konkarit; viulisti Perttu Paappanen, haitaristi Markku Lepistö, huuliharpisti-kosketinsoittaja Jouko Kyhälä ja heinäkuun 1993 Kihaus-jameissa trioon liittynyt Värttinä-yhtyeestä tuttu buzukin ja saksofonin soittaja Janne Lappalainen.

 Vuonna 1996 Progmatics julkaisi esikoisalbuminsa ”Vaarallinen Lehmänkello” ja vuosikymmenten aikana äänite on saanut jopa kulttilevyn piirteitä. Ensi vuosi onkin tuon levyn neljännesvuosisatajuhla! Yhtye valittiin samana vuonna myös Uusi Kansanmusiikki -lehden äänestyksessä vuoden yhtyeeksi. 

 Progmaticsin soitossa akustiset soittimet ja sähköinen sointimaailma yhdistyivät 90-luvun hengessä fuusioksi säteillen ympäristöön soiton riemua ja positiivista energiaa. Alkuperäinen nelikko lupaa palata juurilleen ja tarjota täyslaidallisen Jukolan pelimannipelloilta viime vuosituhannen uuden kansanmusiikin sykkeeseen!

Progmatics:

 Jouko Kyhälä  – kosketinsoittimet, huuliharput

Janne Lappalainen  – buzuki, saksofoni, banjo

Markku Lepistö  – haitarit

Perttu Paappanen  – viulu

TSYGÄ

Tsygä gungaa Sörkän rysäkeisarien mestoille, stadilaiselle pistolle, leedille friiduille ja fillaristeille. ”Tsygä” muistuttaa pitämään eldiksen päällä ja öögat avoinna.

Tanssiteos Tsygä sai innoituksensa ryhmän erilaisista taustoista, Stadin kadonneet -yhtyeen musiikista ja halusta tietää enemmän stadilaisesta kansanperinteestä. 

Ryhmän koreografina ja ohjaajana toimii tanssitaitelija ja tanssinopettaja (AMK) Riina Hosio, joka työskentelee laajasti tanssiperinteen kautta. Tällä hetkellä Hosion työskentelyä tukee Suomen Kulttuurirahasto. 

 

NORDIC NIGHT 13.11. klo 19

Kulttuuritehdas Vernissa

Nordic Night -konsertissa esiintyvät Maria Kalaniemi & Eero Grundström sekä J-P Piirainen Special -Kaamospelien taiteellisen johtajan musiikillinen ilotulitus vierailijoineen!

Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Mielo

Konsertissa kaksi mestarimuusikkoa vaeltavat Mielon (Mieli) polulla, jossa kaikista herkimmät tunteet sulautuvat jyliseviin äänimaisemiin. Marian voimakas heittäytyminen ja tunnelataus, niin harmonikan kuin äänen kautta, sekä Eeron harmoonin kiihkeä syke vie kuulijan tunnekylläiselle musiikilliselle matkalle.  Mielo on väkevä, voimaannuttava ja monimuotoinen musiikillinen tarina omien sisäisten siipien kasvattamisesta. Musiikin voi kuulla olevan vaellusta metsissä, vesillä, auringonnousussa- ja laskussa. Jokaisen sävellyksen taustalla on vahva tarina, jonka jokainen kuulija saa kuvitella omalla tavallaan. Mielo-albumi on saanut kiittäviä arvioita ja pysytellyt jo useamman kuukauden arvostetun World Music Charts Europe -listan kärkipäässä.

”Soitto hengittää, siinä on henkeä. Mietiskelyä ja punnittua painoarvoa, jonka kymmenien vuosien työ instrumenttien parissa tuo” Suonna Kononen, Karjalainen

”Runollista, herkkää ja välillä takki auki -meininkiä”, Anneli Tuominen-Halomo, Länsiväylä  

Maria Kalaniemi on palkittu, teknisesti taiturimainen ja omaleimainen harmonikkataiteilija, joka tunnetaan hyvin intuitiivisena ja herkkänä säveltäjänä. Hän on myös arvostettu pedagogi. Kalaniemi on konsertoinut laajalti Euroopassa, Skandinaviassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Taiwanissa ja Kiinassa. Hänen viimeisin albumi, niin ikään Eero Grundströmin kanssa julkaistu Svalan (2017), saavutti paalupaikan arvostetulla Euroopan radiokanavien World Music Charts -listalla.

Eero Grundström on lahjakas muusikko, säveltäjä, harmooni- ja huuliharpputaituri. Grundström esiintyy monissa yhtyeissä, kuten maailmanmainetta niittäneessä huuliharppukvartetissa Sväng, Suistamon Sähkö ja Duo Juuri & Juuri.

www.mariakalaniemi.com  

Kuva: Jimmy Träskelin

J-P Piirainen SPECIAL

Kitarataiteilija J-P Piirainen tuo lavalle upean kattauksen musiikkia ja taiteilijoita, joiden kanssa hän on viime aikoina tehnyt yhteistyötä. Lavalla esiintyvät Piiraisen lisäksi harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylä, Tuulettaresta tuttu vokaalitaituri ja beatboxaaja Venla Ilona Blom, sekä tanssitaiteilija Riina Hosio. 2020 on ollut haastava vuosi ja tämä esitys tuo lämpöä, iloa ja energiaa marraskuiseen iltaan. J-P Piirainen toimii tänä vuonna Vantaan Kaamospelien taiteellisena johtajana.