Kaamospelit – Kansanmusiikilla- ja tanssilla kaamosta vastaan 13.11-21.11.2021

31. Kaamospelit järjestetään 13.-21.11. Vantaalla. Viikon aikana kuullaan konsertteja kotiseututalo Påkaksessa, kauppakeskuksessa kouluissa, kirkossa ja Kulttuuritehdas Vernissassa. Lisäksi järjestetään workshopeja. Vantaan sottiisi-konsertin esiintyjäkiinnityksiä ovat Tallari, Vantaan pelimannit ja J-P Piiraisen ja Amanda Kauranteen Vantaan kansanmusiikkiperinteeseen keskittynyt konsertti. Festivaali saa myös ulkomaisia vieraita, kun esiintymään ja kurssittamaan saapuu huippumuusikoiden duo Hazelius-Hedin.

Taiteellisen johtajan, J-P Piiraisen mietteitä ohjelmasuunnittelusta:

”Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuoden teema Pohjoisilla poluilla inspiroi meitä ja suuntasimme oman polkumme täällä maailmankolkan pohjoisosassa myös länteen. Kutsuimme pohjoisen Euroopan ystäviämme Ruotsista maalaamaan musiikillista polkua kartan yläosassa. Emme kuitenkaan halunneet unohtaa omaa paikallista väriä ja Tallarin, sekä Vantaan pelimannien soiton lisäksi kuullaan tuokiokuvia vantaalaisesta kansanperinteestä, jota tulkitsee kanssani Amanda Kauranne. Asumme molemmat Vantaalla ja meitä kiinnosti selvittää hieman millä tavalla Vantaa on soinut kansanperinteen eri vaiheissa”.

 

KAAMOSPELIT OHJELMA 2021

LA 13.11. Kansanmusiikkikurssit Viertolan koululla klo 11-16, yhteistyössä Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys, kurssittamassa Tallari

LA 13.11. Vantaan sottiisi -konsertti

Vantaan pelimannit 

J-P Piirainen & Amanda Kauranne: Vantaa soi ennen ja nyt

Tallari 

Kulttuuritehdas Vernissa klo 19 ,liput 20 e/15 e

Huom! Vantaan pelimannien soitto alkaa klo 18.45!

SU 14.11. klo 10 Kansanlaulukirkko Hämeenkylän kirkossa, Vantaan pelimannit

TO 18.11.  klo 19 Nordic Night Hazelius-Hedin, Kymen Biisiuittamo

Pohjoisen poluilla-teemakonsertti

Kulttuuritehdas Vernissa, liput 15 e/10 e

LA 20.11. Yhtä soittoa Kauppakeskus Dixi 17-20

yhteistyössä Valon Tikkurila – valotaidetapahtuma

SU 21.11. klo 14 Koko perheen konsertti -kotiseututalo Påkas

Yhteistyössä Vantaan musiikkiopisto

Tallari

Elias Tallari oli 1800-luvun lopun kovimpia häitä ja pitoja kierrelleitä pohjalaisia soittoniekkoja ja sai siksi antaa nimensä maan ensimmäiselle kansanmusiikin ammattiyhtyeelle. Pelimannimusiikin kehdosta Kaustiselta käsin Tallari on jo 30 vuotta pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Tallari konsertoi ja kouluttaa, järjestää työpajoja, yhteissoittotilaisuuksia ja jameja, vaalii perinteisiä kansanmusiikin tyylejä, kokeilee, luo ja liikkuu rohkeasti taiteen rajapintoja puhkoen. Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu useita eri konserttikokonaisuuksia solistien ja muusikkovieraiden kanssa. 

Katri Haukilahti – viulu, avainviulu, laulu

Arto Järvelä – viulu, avainviulu, mandoliini, laulu

Esko Järvelä -viulu, harmooni

Sampo Korva – harmooni, basso

kuva: Ulla Nikula

Hazelius-Hedin

kuva: David Brohede

Hazelius Hedin Hazelius Hedin -duo syntyi, kun kaksi Ruotsin arvostetuimmista nykykansanmusiikoista yhdistivät voimansa. Heidän musiikistaan välittyy intohimo, luonnollisuus ja vaivattomuus musiikin teossa ja vahva läsnäolo – on suorastaan mahdotonta olla vaikuttumatta tästä musiikista! 

Esbjörn Hazelius ja Johan Hedin ovat kasvaneet Etelä-Ruotsissa, missä perinteinen paritanssipolska on merkittävä kansanmusiikin ja -tanssin muoto. Heidän ohjelmistossaan on keskiaikaisia balladeja, merimieslauluja, romanttisia balladeja ja perinteisiä tanssisävelmiä. Lisäksi perinne jatkaa kulkuaan Hazeliuksen ja Hedinin omissa sävellyksissä. Duon huolella tehdyt sovitukset ovat inspiroituneet myös irlantilaisesta musiikkiperinteestä ja he etsivät jatkuvasti uusia tapoja käyttää instrumenttejaan luovasti. 

Heidän viimeisin albuminsa Jorland oli ehdolla Ruotsin Grammy -gaalassa 2019. Tällä albumilla kuulija kutsutaan kansanmusiikin maailmaan, ja sillä kuullaan perinteisiä tanssisävelmiä ja uusia duon säveltämiä kappaleita. Hazelius Hedin -duon konserteissa voi aistia ainutlaatuisen yhteissoiton taikaa ja virtuositeettia – tästä kyseinen duo tunnetaan.

Esbjörn Hazelius – laulu, cittern, kitara

Johan Hedin – avainviulut ja laulu

 

Amanda Kauranne & J-P Piirainen: Vantaa soi ennen ja nyt 
Kartanoista lähiöihin ja kivikaudesta 2020-luvulle on Vantaalla musisoitu. Millaisena soi  kansanmuusikon Vantaa?
Haasteeseen tarttuvat kansanlaulaja ja lyömäsoittaja, lapsuudenseudulleen Länsi-Vantaalle paluumuuttanut Amanda Kauranne sekä Vantaalle kotiutunut kitaristi, Kaamospelien taiteellinen johtaja J-P Piirainen.
Pelimannisoitteet ja ruotsinkieliset keskiaikaiset balladit, arkistoista löytyneet hyytävät kummitusjutut ja lapsuuden pihoilla raikuneet leikkilaulut soivat tuokiokuvina kansanmusiikin eri vuosisadoista ja vuosikymmenistä Vantaalla, Helsingin maalaiskunnassa  ja Helsingessä. Nykykansanmuusikot tuovat ne estradille omina tuoreina tulkintoinaan.
Amanda Kauranne: laulu, lyömäsoittimet, sansula
J-P Piirainen: kitarat, guitele, live-elektroniikka
Kymen Biisiuittamo

Kymen Biisiuittamo tutkii kymenlaaksolaisuutta ja ilmentää modernin kansanmusiikin keinoin alueen rikkaasta kulttuuriperinnöstä poimittuja kaikuja. Historian syvyyksistä ja nykypäivän rantavesistä koukkuun tarttuneet tekstit, muistot ja melodiat muuttuvat trion käsissä uusiksi tarinoiksi.

Kymen Biisiuittamo

Annika Lyytikäinen – klarinetti ja laulu

Saija Penttilä – kontrabasso ja laulu

Viola Uotila – kanteleet ja laulu

kuva: Mikko Malmivaara

Vantaan pelimannit

Vantaan pelimannit on ollut Kaamospelien alkulähteiltä saakka aktiivisesti niin järjestämässä kuin esiintymässä tässä tapahtumassa. Vantaan sottiisi -kappale on alun perin naapurimaasta Virosta lähtöisin, mutta jo vuosikymmeniä soitettu Kaamospelien pääkonsertin aloituskappaleena. Vantaan pelimannit on 1976 perustettu pelimanniyhtye, joka alunperin käytti nimeä Vantaan kansanpelimannit. Nykyään Vantaan pelimannit -nimeä käyttävä yhtye on Vantaan aikuisopiston opintoryhmä, jossa soittaa enimmillään lähes 20 soittajaa. Johtaa Timo Hämäläinen.

kuva: Pasi Virta